Fortællinger

Her er de fortællinger og foredrag, som jeg lige nu byder på.

Med livsbekræftende alvor og humor kredser de om mennesker, eksistens og samfund.

Jeg fortæller uden manuskript eller bog, stand-up i direkte kontakt med tilhørerne. 

SE OP OG ELSK VERDEN – om liv, tab, tro

At være menneske er at have en historie. En historie om hvem vi er og som forbinder os med andre. Men også de tab, vi har været ude for. Med humor og alvor fortæller jeg en række livshistorier, både de gode, de smertefulde og dem, der handler om meningen med det hele. At kende sig selv er at kende sine egne historier om liv, tab og tro. Den røde tråd er at gribe dagen og gå løs på livet – og få en god historie ud af det. Det hele er på baggrund af bogen Se op og elsk verden – fortællinger om liv, tab og tro.
90 minutter

LIVTAG MED TILVÆRELSEN – set i litteraturens spejl

“Det er svært at være menneske – men prøv nu alligevel”, sagde Storm P. Og det er hvad det handler om med denne mosaik af aktuelle fortællinger fra hverdagen og litteraturen, bl.a. Katrine Marie Guldager, Jens Chr. Grøndahl, Kerstin Ekmann, Dostojevskij og Bibelen. Ingen nemme løsninger, men vi bliver klogere undervejs. Det handler om livtag med tilværelsen – arbejde og kærlighed, om tro og livsmening. Litteraturens fortællinger kaster lys over livet og giver udblik til samfundet og kulturen. Det hele med baggrund i bogen I litteraturens spejl – livtag med tilværelsen.
90 minutter

BRØDRENE KARAMAZOV af Fjodor Dostojevskij

Genfortælling 2×45 minutter med vægt på hovedpersoner, hovedhandling og hovedtemaer. 

Brødrene Karamazov er en vild og storstilet roman. Her skildrer Dostojevskij mennesket som en kompleks gåde, der rummer alle mulige modsætninger. Jeg fortæller historien. Den forhadte Fjodor Karamazov bliver myrdet, men hvem er morderen? I dagene før og efter mordet viser hans tre sønner hver deres livsforståelse: Dimitri med de voldsomme  lidenskaber, Ivan med det ateistiske livssyn, Alosja med den kristne tro. Dertil kommer kvinderne: den erotiske eventyrer Grusjenka og den fornemme Katja. Hver især er de intenst optaget af tilværelsens allerstørste spørgsmål. Har livet mening? Findes Gud? Hvordan leve med lidelsen? Kan verden undvære Kristus? 

LYKKE-PER af Henrik Pontoppidan

Genfortælling 2×45 minutter med vægt på hovedpersoner, hovedhandling og hovedtemaer.

Lykke-Per er en af de helt store fortællinger i dansk litteratur og rummer dagsaktuelle vinkler på tilværelsens store spørgsmål. Jeg fortæller historien. Vi følger Lykke-Per fra opvæksten i Østjylland, årene i København med studier og kvinder, rejsen til Tyskland og Italien, tilbage i Østjylland med ægteskab og arbejde og til sidst de ensomme år oppe ved Vestervig ud mod havet. Det handler om en mands livtag med arbejde, køn og kærlighed, tro og døden. Lykke-Per er fortællingen om et menneske, der var dømt til “Kains fredløshed” men som også mødte sit liv med stor eksistentiel alvor.

Fortællinger fra aktuel nordisk litteratur

Hver fortælling varer ca 50-60 minutter

  • Hafni fortæller af Helle Helle
  • Menneskets hjerte af Jon Kalman Stefansson
  • Endnu en dag i Guds skaberværk af Katrine Marie Guldager
  • Fra i nat sover jeg på taget af Jens Chr. Grøndahl
  • Ulvespring af Kerstin Ekman

DEN GODE FORTÆLLING
– de historier du hører er ligeså vigtige som de gener du har fået

Det handler om fortælling i dagens Danmark – i familieliv, skolens livsoplysning og kirkens forkyndelse. Med baggrund i mange år som historiefortæller giver jeg en række eksempler på nutidig historiefortælling med fokus på livshistorier, bibelhistorier og litteratur. Det er som lys og perspektiv på vores eksistens og samfund, at vi har brug for de gode fortællinger: de giver mulige svar på de spørgsmål mennesket har stillet til alle tider om liv og død og kærlighed. Og jeg stiller spørgsmålet: hvordan bliver vi bedre til at fortælle den gode historie i familien, skolen og kirken? Undervejs inddrager jeg min bog ‘Kunsten at fortælle og trækker tråde fra Aristoteles over Grundtvig til nutidige forfattere, bl.a. Jan Kjærstad.
90 minutter.

HISTORIEN BAG ORDET
– bibelhistorier i dagligsproget 

Hvad er historien bag udtrykket se skriften på væggen? Eller at få hans hoved på et fad? Og den med at man skal huske at bruge sine talenter? Hvor stammer disse bibelske udtryk og vendinger fra? Med humor og alvor tager jeg tilhørerne med på en tur ind i dagligsproget og Bibelen og fortæller nogle af historierne bag udtrykkene. Undervejs viser jeg, hvor dybt vores nutids sprog og samfund er præget af Bibelens fortællinger og livsforståelse. Med baggrund i min bog Det uperfekte liv – maraton i Bøgernes Bog.
60-90 minutter.

AT REJSE UD OG FINDE HJEM

Efter mange år som præst i Folkekirken skiftede jeg spor og blev en årrække præst og daglig leder ved Den danske Kirke i London samt social attache ved Den danske Ambassade. Med udgangspunkt i årene fortæller jeg om at skifte spor, forlade det vante og rejse ud. Om at være fejlplaceret det rigtige sted. Om at være kirke på markedsvilkår. Om glæden ved at mærke sine rødder midt i en globaliseret multi-alting verden. Og til sidst opdagelsen af, at “der hvor du har hjemme er i din stemme.” Tilsammen en personlig fortælling om at rejse ud og finde hjem.
90 minutter.

RANDERS-FORFATTERNE
– Blicher, Pontoppidan, Knudsen og Michaelis 

En fortælling om de fire forfattere og deres tilknytning til Randers. Steen Blicher, som boede i både Randers og Spentrup. Henrik Pontoppidan som havde sine drengeår i præstegården i Brødregade i Randers. Jakob Knudsen som efter sin skilsmisse flyttede fra Mellerup til Randers, hvor han skrev sin gennembrudsroman. Karin Michaelis som voksede op i Randers og siden blev verdenskendt. 
90 minutter.