Fortællinger

Her er de fortællinger, som jeg lige nu byder på – live og på Zoom. Jeg fortæller uden manuskript eller bog, – stand-up i direkte kontakt med tilhørerne.

                                                                                                    SE OP OG ELSK VERDEN – fortællinger om liv, tab, tro

At være menneske er at have en historie. En historie om hvem vi er og som forbinder os med andre. Men også de tab, vi har været ude for. Jeg fortæller en række livshistorier, både gode,  smertefulde og dem, der handler om meningen med det hele. At kende sine egne historier om liv, tab og tro er med til at øge livsintensiteten. Den røde tråd i det hele er at gribe dagen og gå løs på livet – og få en god historie ud af det. – Det hele er på baggrund af bogen Se op og elsk verden – fortællinger om liv, tab og tro som udkommer juni 2021.
30-90 minutter

DEN DANSKE KIRKE I LONDON – en fantastisk historie, men den har ikke været gratis

Kirke, kulturhus, sprogskole i eet. Et mødested for danskere i London. Det begyndte i 1692 med ansættelsen af den første danske præst i London. Det har holdt ved siden. Og nu midt i Corona-krisen lykkes det at gennemføre en kæmpestor renovering af kirken. Det er en fantastisk præstation, som mange forskellige mennesker har medvirket til. Men hvordan er kirkens historie? Jeg fortæller historien med vægt på centrale personer og begivenheder, kriser og vanskeligheder – og giver et billede af London-danskernes syn på kirken, troen og rødderne i Danmark.
15-30 minutter. 

LIVTAG MED TILVÆRELSEN

“Det er svært at være menneske – men prøv nu alligevel”, sagde Storm P. Og det er hvad det handler om med denne mosaik af aktuelle fortællinger fra hverdagen og litteraturen, bl.a. Jens Chr. Grøndahl, Ida Jessen, Jón Kalman Stefánsson, Dostojevskij og Bibelen. Det handler om livtag med tilværelsen – arbejde og kærlighed, om tro og livsmening. Litteraturens fortællinger kaster lys over livet og giver udblik til samfundet og kulturen.
60-90 minutter

DET UPERFEKTE LIV

Vi jager den perfekte krop, den perfekte familie, det perfekte arbejde. Men findes der en modfortælling – en dybere og mere realistisk måde at anskue vores moderne liv og samfund? Ja, det gør der, nemlig i Bibelens centrale grundfortællinger. Jeg genfortæller en håndfuld af dem. De peger på, at livet er godt nok selv om, vi er uperfekte med fejl og mangler, – og det er faktisk også godt nok.
60-90 minutter

BRØDRENE KARAMAZOV af Fjodor Dostojevskij

Brødrene Karamazov er en vild og storstilet roman. Her skildrer Dostojevskij mennesket som en kompleks gåde, der rummer alle mulige modsætninger. Jeg fortæller historien. Den forhadte Fjodor Karamazov bliver myrdet, men hvem er morderen? I dagene før og efter mordet viser hans tre sønner hver deres livsforståelse: Dimitri med de voldsomme erotiske lidenskaber, Ivan med det ateistiske livssyn, Alosja med den kristne tro. Hver især er de intenst optaget af tilværelsens allerstørste spørgsmål. Har livet mening? Findes Gud? Er lidelse nødvendig?
90 minutter

LYKKE-PER af Henrik Pontoppidan

Lykke-Per er en af de helt store fortællinger i dansk litteratur og rummer dagsaktuelle vinkler på tilværelsens store spørgsmål. Jeg fortæller historien. Vi følger Lykke-Per fra opvæksten i Østjylland, årene i København med studier og kvinder, rejsen til Tyskland og Italien, tilbage i Østjylland med ægteskab og arbejde og til sidst de ensomme år oppe ved Vestervig ud mod havet. Det handler om en mands livtag med arbejde, køn og kærlighed, tro og døden. Lykke-Per er fortællingen om et menneske, der var dømt til “Kains fredløshed” men som også mødte sit liv med stor eksistentiel alvor.
90 minutter

BIBELHISTORIE FOR NUDANSKERE

En collage af fortællinger som med humor og alvor tager tilhørerne med på en tur rundt i dagens samfund, bibelhistorien og de store livsspørgsmål. Gennem mange år har jeg jævnligt forladt prædikestolen for i stedet at fortælle bibelhistorier i kantiner og værtshuse, på internet, i tv og forsamlingshuse. Med baggrund i mine oplevelser og erfaringer viser jeg, hvor dybt Bibelens fortællinger rammer ind i vores moderne liv med selvindsigt og livsoplysning. Og jeg stiller spørgsmålet: Hvordan husker vi vores bibelhistorie? Kan skolen og folkekirken gøre det bedre?
60-90 minutter

DEN GODE FORTÆLLING

– de historier du hører er ligeså vigtige som de gener du har fået
Det handler om fortælling i dagens Danmark – i familieliv, skolens livsoplysning og kirkens forkyndelse. Med baggrund i min bog: “Kunsten at fortælle” giver jeg en række eksempler på mundtlig fortælling og trækker tråde fra Aristoteles over Jakob Knudsen til nutidige forfattere, bl.a. Jan Kjærstad. Desuden inddrager jeg mine aktuelle erfaringer med stand-up fortælling på en ølkasse og giver eksempler på den gode historie, hentet både fra litteratur, bibel og hverdagsliv.
60-90 minutter