Fortællinger

logoHer er de fortællinger, som jeg lige nu byder på. Jeg fortæller historierne, fordi hver enkelt af dem har noget vigtigt at sige om det at være menneske i den verden, som vi lever i.

Jeg fortæller uden manuskript eller bog, – standup i levende og direkte kontakt med tilhørerne.

DEN DANSKE KIRKE I LONDON

Kirke, kulturhus, sprogskole i eet. Sådan er det med Den danske Kirke i London. Den er bred, rummelig, inklusiv. Det begyndte i 1692 med ansættelsen af den første danske præst i London. Det har holdt ved siden. I dag har vi en blomstrende kirke, der fungerer som et vigtigt mødested for danskere i London. Jeg fortæller historien med vægt på centrale personer og begivenheder – og giver et billede af London-danskernes syn på kirken, troen og rødderne i Danmark.
15-30 minutter. Fortællingen kan være på dansk eller engelsk.

LIVTAG MED TILVÆRELSEN

“Det er svært at være menneske – men prøv nu alligevel”, sagde Storm P. Og det er hvad det handler om med denne mosaik af aktuelle fortællinger fra hverdagen og litteraturen, bl.a. Jens Chr. Grøndahl, Ida Jessen, Jón Kalman Stefánsson, Dostojevskij og Bibelen. Det handler om livtag med tilværelsen – om at tage livet alvorligt, komme til rette med rødderne, om arbejde og fritid, om mænd, kvinder og kærlighed, om tro og livsmening. Litteraturens fortællinger kaster lys over livet og giver udblik til samfundet og kulturen. Den røde tråd i det hele er at gribe dagen, glemme sin surhed og gå løs på hele det mangfoldige, farlige og vidunderlige liv.
60-90 minutter

DET UPERFEKTE LIV

Forestillingen om det perfekte liv er meget udbredt i Europa. Vi jager den perfekte krop, den perfekte familie, det perfekte arbejde. Men findes der en modfortælling – en dybere og mere realistisk måde at anskue vores moderne liv og samfund? Ja, det gør der, nemlig i de centrale bibelske grundfortællinger og videre ud i litteraturen. Jeg genfortæller nogle af dem, f.eks. “En slange i paradiset” , “Babelstårnet”, “At bære sit kors” og “Vand til vin”. De peger på, at livet er godt nok selv om, det ikke er perfekt. Hvilken historie skal være bestemmende – den om det perfekte liv med penge & succes eller den om, at vi er uperfekte mennesker med fejl og mangler, men det er faktisk også godt nok?
60-90 minutter

BRØDRENE KARAMAZOV af Fjodor Dostojevskij

Brødrene Karamazov er en vild og storstilet roman. Her skildrer Dostojevskij mennesket som en kompleks gåde, der rummer alle mulige modsætninger. Jeg fortæller historien. Den forhadte Fjodor Karamazov bliver myrdet, men hvem er morderen? I dagene før og efter mordet viser hans tre sønner hver deres livsforståelse: Dimitri med de voldsomme erotiske lidenskaber, Ivan med det ateistiske livssyn, Alosja med den kristne tro. Hver især er de intenst optaget af tilværelsens allerstørste spørgsmål. Har livet mening? Findes Gud? Er lidelse nødvendig?
Brødrene Karamazov regnes for et af verdenslitteraturens største værker. Dostojevskij skrev det i 1880, men stadig udkommer romanen i nye oplag, nye teateropsætninger, nye filmatiseringer.
90 minutter

LYKKE-PER af Henrik Pontoppidan

Lykke-Per er en af de helt store fortællinger i dansk litteratur og rummer dagsaktuelle vinkler på tilværelsens store spørgsmål. Jeg fortæller historien. Vi følger Lykke-Per fra opvæksten i Østjylland, årene i København med studier og kvinder, rejsen til Tyskland og Italien, tilbage i Østjylland med ægteskab og arbejde og til sidst de ensomme år oppe ved Vestervig ud mod havet. Det handler om en mands livtag med tilværelsen. Opgør med forældrenes kristendom. Arbejde og ambitioner. Køn, krop og maskulinitet. Kvinder og ægteskab. Mødet med døden og konflikt med en naturvidenskabelig livsforståelse. Tilsidst afkald og ensomhed. Lykke-Per er fortællingen om et menneske, der var dømt til “Kains fredløshed” men som også mødte sit liv med stor eksistentiel alvor.
90 minutter

BIBELHISTORIE FOR NUDANSKERE

En collage af fortællinger som med humor og alvor tager tilhørerne med på en tur rundt i dagens samfund, bibelhistorien og de store livsspørgsmål. Siden efteråret 2010 har jeg jævnligt forladt prædikestolen for i stedet at stå på en ølkasse og fortælle bibelhistorier i kantiner og værtshuse, på internet, i tv og forsamlingshuse. Og senest har jeg samlet mine fortællinger og refleksioner i en bog.
Med baggrund i mine oplevelser og erfaringer viser jeg, hvor dybt Bibelens fortællinger rammer ind i vores moderne liv med selvindsigt og livsoplysning. Og jeg stiller spørgsmålet: Hvordan husker vi vores bibelhistorie? Kan skolen og folkekirken gøre det bedre?
60-90 minutter

DEN GODE FORTÆLLING

– de historier du hører er ligeså vigtige som de gener du har fået
Det handler om fortælling i dagens Danmark – i familieliv, skolens livsoplysning og kirkens forkyndelse. Med baggrund i min bog: “Kunsten at fortælle” giver jeg en række eksempler på mundtlig fortælling og trækker tråde fra Aristoteles over Jakob Knudsen til nutidige forfattere, bl.a. Jan Kjærstad. Desuden inddrager jeg mine aktuelle erfaringer med stand-up fortælling på en ølkasse og giver eksempler på den gode historie, hentet både fra litteratur, bibel og hverdagsliv.
Det er som oplysning om vores liv og tilværelse, at vi har brug for de gode fortællinger: de giver mulige svar på de spørgsmål mennesket har stillet til alle tider, om liv og død og kærlighed.
60-90 minutter