Fortællinger

Her er de fortællinger og foredrag, som jeg lige nu byder på.

Med livsbekræftende alvor og humor kredser de om mennesker, eksistens og samfund.

Jeg fortæller uden manuskript eller bog, stand-up i direkte kontakt med tilhørerne. 


LIVTAG MED TILVÆRELSEN
– set i litteraturens spejl

“Det er svært at være menneske – men prøv nu alligevel”, sagde Storm P. Og det er hvad det handler om med denne mosaik af aktuelle fortællinger fra hverdagen og litteraturen, bl.a. Katrine Marie Guldager, Jens Chr. Grøndahl, Kerstin Ekmann, Dostojevskij og Bibelen. Ingen nemme løsninger, men vi bliver klogere undervejs. Det handler om livtag med tilværelsen – arbejde og kærlighed, om tro og livsmening. Litteraturens fortællinger kaster lys over livet og giver udblik til samfundet og kulturen. Det hele med baggrund i bogen I litteraturens spejl – livtag med tilværelsen.
60-90 minutter

SE OP OG ELSK VERDEN – om liv, tab, tro

At være menneske er at have en historie. En historie om hvem vi er og som forbinder os med andre. Men også de tab, vi har været ude for. Med humor og alvor fortæller jeg en række livshistorier, både de gode, de smertefulde og dem, der handler om meningen med det hele. At kende sig selv er at kende sine egne historier om liv, tab og tro. Den røde tråd er at gribe dagen og gå løs på livet – og få en god historie ud af det. Det hele er på baggrund af bogen Se op og elsk verden – fortællinger om liv, tab og tro.
60-90 minutter

AT REJSE UD OG FINDE HJEM

Efter mange år som præst i Folkekirken skiftede jeg spor og blev en årrække præst og daglig leder ved Den danske Kirke i London samt social attache ved Den danske Ambassade. Med udgangspunkt i årene fortæller jeg om at skifte spor, forlade det vante og rejse ud. Om at være fejlplaceret det rigtige sted. Om udlandskirken, frikadeller og perspektivforskydninger. Om glæden ved at mærke sine rødder midt i en globaliseret multi-alting verden. Og hvad danskerne kan lære af udlandskirkerne. Tilsammen en personlig fortælling om at rejse ud og finde hjem. 
60 minutter.

BRØDRENE KARAMAZOV af Fjodor Dostojevskij

Brødrene Karamazov er en vild og storstilet roman. Her skildrer Dostojevskij mennesket som en kompleks gåde, der rummer alle mulige modsætninger. Jeg fortæller historien. Den forhadte Fjodor Karamazov bliver myrdet, men hvem er morderen? I dagene før og efter mordet viser hans tre sønner hver deres livsforståelse: Dimitri med de voldsomme erotiske lidenskaber, Ivan med det ateistiske livssyn, Alosja med den kristne tro. Hver især er de intenst optaget af tilværelsens allerstørste spørgsmål. Har livet mening? Findes Gud? Er lidelse nødvendig?
90 minutter

LYKKE-PER af Henrik Pontoppidan

Lykke-Per er en af de helt store fortællinger i dansk litteratur og rummer dagsaktuelle vinkler på tilværelsens store spørgsmål. Jeg fortæller historien. Vi følger Lykke-Per fra opvæksten i Østjylland, årene i København med studier og kvinder, rejsen til Tyskland og Italien, tilbage i Østjylland med ægteskab og arbejde og til sidst de ensomme år oppe ved Vestervig ud mod havet. Det handler om en mands livtag med arbejde, køn og kærlighed, tro og døden. Lykke-Per er fortællingen om et menneske, der var dømt til “Kains fredløshed” men som også mødte sit liv med stor eksistentiel alvor.
90 minutter

BIBELHISTORIER

Gennem mange år har jeg jævnligt forladt prædikestolen for i stedet at fortælle bibelhistorier i kantiner og værtshuse, på internet, i tv og forsamlingshuse. Jeg har desuden været rejseleder på studieture til de bibelske steder i Israel og mellemøsten. Bibelen rummer fantastiske historier, som konfronterer os med livets grundlæggende spørgsmål: Hvorfor er livet hårdt? Hvad er meningen med det hele? Hvordan lærer jeg at elske? Jeg fortæller enkelt og kort, så hver historie indbyder til eftertanke og refleksion. Indhold og varighed aftales individuelt. Jeg fortæller bl.a. følgende: 

  • Hvem var det nu det var? – fortællinger om Ester, David, Maria, Paulus m.fl.
  • Jobs Bog – er der mening i lidelsen? 
  • 10 klassiske Jesushistorier som du skal kende. 
  • Skabelse, fald, forløsning – kernehistorier fra Bibelen.
  • Paulus’ dramatiske liv – troen, håbet og kærligheden. 

HISTORIEN BAG ORDET
– bibelhistorier i dagligsproget 

Hvad er historien bag udtrykket se skriften på væggen? Eller at få hans hoved på et fad? Og den med at man skal huske at bruge sine talenter? Hvor stammer disse bibelske udtryk og vendinger fra? Med humor og alvor tager jeg tilhørerne med på en tur ind i sproget og Bibelen og fortæller nogle af historierne bag udtrykkene. Undervejs viser jeg, hvor dybt vores nutids sprog og samfund er præget af Bibelens fortællinger og livsforståelse.
60-90 minutter.

RANDERS-FORFATTERNE – Blicher, Pontoppidan, Knudsen og Michaelis 

En fortælling om de fire forfattere og deres tilknytning til Randers. Steen Blicher, som boede i både Randers og Spentrup. Henrik Pontoppidan som havde sine drengeår i præstegården i Brødregade i Randers. Jakob Knudsen som efter sin skilsmisse flyttede fra Mellerup til Randers, hvor han skrev sin gennembrudsroman. Karin Michaelis som voksede op i Randers og siden blev verdenskendt. 
90 minutter.