Hvordan fortæller man en historie?

Hen over sommeren fik jeg læst bogen HOW TO TELL A STORY som er udgivet af newyorker-fænomenet The Moth. Bogen udkom i foråret 2022 og er på 310 sider.

Det er den bedste bog, jeg længe har læst om mundtlig og personlig historiefortælling. Bogen er fokuseret og grundig, her finder man alle de nødvendige redskaber for at arbejde med sin historie.

Selv om jeg har fortalt historier i mange år, har jeg lært meget af denne bog. Moth-historier er sandfærdige personlige historier fortalt mundtligt uden manuskript indenfor en bestemt tidsramme, f.eks. 5-6 minutter.

De handler om liv, kærlighed og død og alt det indimellem. De kan være sjove, skæve, alvorlige, men det fascinerende er at de altid rummer et her-og-nu billede af verden.

Fortællerne er almindelige mennesker i alle aldre, som fortæller virkelige historier fra deres liv. Historierne fortælles ved StorySlams, hvor der typisk er 8-10 fortællere på scenen efter tur i løbet af en aften.

HOW TO TELL A STORY er skrevet af et team af The Moth’s egne fortællere og undervisere og er baseret på deres erfaringer med 1000vis af historier og fortællere.

Bogen beskriver i detaljer hvordan en historie bliver til, lige fra den første ide til den mundtlige fortælling på scenen. Der er kapitler om hvordan man finder sine egne historier fra oplevelser, sårbarheder, beslutninger og aha-oplevelser.

Der er kapitler om at sætte historiens enkelte elementer sammen, udelade nogle, udvikle andre. Om at tydeliggøre følelser. Om at finde fortællingens struktur, kronologisk eller med flash-backs. Om fortællingens trædesten og afgørende scener.

Og ikke mindst er der afsnit om at fortælle historien til et publikum, en forsamling af tilhørere. Ikke med manuskript eller notater men som man husker den og ser den for sit indre øje.

Set fra mit perspektiv som præst og fortæller er der utrolig meget at hente i bogen.

Den typiske ’Moth-historie’ er et eksistentielt glimt af et andet menneskes liv og hans/hendes kamp for at komme til rette med tilværelsen. En refleks af verden som den ser ud lige nu. Den kaster lys over det du selv bøvler med. Den giver håb og perspektiv.

Ofte er det nemmere at opfatte verden gennem en historie ad gangen.

Bogen kan købes hos themoth.org og diverse online sites, bl.a. Amazon.