Det sidste ord – om mændene

Det sidste ord – Bagsideklumme i Dansk Kirketidende, oktober 2018

Igen om mændene  …

Mandag morgen i Heathrow Airport. Sidder med en kop kaffe. Kigger på alle de mænd som passerer forbi på vej til gaten, toilettet, cafeen. Jakkesæt. Slips. Tæt klippede. På vej til business, vigtige aftaler og møder.

Jeg er bare nysgerrig. For mig har det livet igennem været et spørgsmål: Hvad er en moderne mand, hvad vil det sige at være en ordentlig søn, ægtemand, far? Hvad vil det sige at træde i karakter?

De feminine værdier dominerer i Europas familier, skoler og kirker. Traditioner og kønsroller har skiftet. Vestlige mænd leder efter identitet og holdepunkter. Identiteten skal genopfindes.

Derfor kigger jeg på mænd i her i lufthavnen og derfor har jeg lige genlæst romanen Alt det mænd er. Den er skrevet af London forfatteren David Szalay og blev shortlistet til Man Booker prisen 2016. Nu er den lige blevet udgivet på dansk af Forlaget Olga.

Den rummer ni fortællinger, der skildrer mænd fra tidlig ungdom til alderdom og død. De mest åbenlyse fællestræk for Szalays mænd er: De er ensomme rejsende på vej til og fra forskellige steder i Europa. De jagter penge, magt, prestige. De har et stort begær efter kvinder og sex. Flettet ind i disse træk er der en eksistentiel smerte. Alle er de på vej. Alle leder de efter mere mening, mere retning.

Jeg er bare nysgerrig. Er det sandt, hvad Szalay skriver? Ja. Derfor er det nødvendigt at mænd taler sammen. Reflekterer. Udover larmende jokes i omklædningsrummet så også spørge hinanden, hvordan vi bliver bedre kærester, ægtemænd og fædre, hvordan praktiserer vi tro og livsværdier? Hvordan give livsmening videre til sønner og døtre?

Bibelens billeder af mænd og maskulinitet er tankevækkende. Peter var en modig leder. Paulus havde en tårnhøj bevidsthed om sit kald. Lukas dedikerede sit liv til at samle og skrive historien om Jesus. For blot at nævne nogle. Troens lidenskabelige energi fik dem til at udrette det utroligste.

Tag eksistensen alvorlig. Tag troens rum alvorlig. Læs Szalays historier, lyt til Bibelens fortællinger. Del det med andre. At finde sig selv som mand er ikke uden videre givet. Det er en aktiv proces. Det er sådan at nye fortællinger bliver til om alt det, nutidens mænd er.