Alt det mænd er

En af mine engelske favoritromaner om mænd er blevet oversat til dansk og udkom i går på Forlaget Olga. Her er min omtale af romanen, som forlaget bruger i sin markedsføring:

Ni mænd. Ni historier om mænds begær, fejl, længsler. Det handler bogen All that man is om. Den er skrevet af forfatteren David Szalay (født 1974), som er vokset op i London, men nu bor i Budapest.

Bogen udkom i London for godt et år siden og jeg købte den, fordi den handler om mænd, men også fordi den blev shortlistet til Man Booker prisen 2016.

Det er en usædvanlig roman, idet den består af ni selvstændige fortællinger, der kun har det tilfælles at de har en mandlig hovedperson. Mændene er skildret i forskellige faser af livet kronologisk fra aller tidligste ungdom til alderdom og død.

Der er den 17-årige interrailer Simon på vej gennem Berlin og Prag. Franske Bernhard, drop-out fra universitetet, nu på ferie på Cypern med uventede sexuelle oplevelser. Ungarske Balazs, fitness træner, nu på job som bodyguard for en escortgirl i London.  35-årige Karel, belgisk akademiker bosat i Oxford, som kører en luksusbil fra England til Polen og undervejs får at vide at hans måske-kæreste er gravid. Den 40-årige hensynsløse danske journalist Kristian på jagt efter den helt store forsidenyhed. James, engelsk ejendomshandler som forsøger at lave hurtige penge på ferielejligheder i Alperne. Den skotske Murray, midaldrende, alkoholiseret og erotisk frustreret, nu bosat i Kroatien. Den russiske London-rigmand Alexander på 65 som må se i øjnene at både konen og rigdommen forsvinder. Og til sidst er der Tony, 73-årig ensom englænder som i sit feriehus i Italien konfronteres med sin egen sygdom og død – og evigheden.

Hvad gælder for disse mænd? Hovedtemaet for dem alle er: “Live all you can. It’s a mistake not to.” De søger alle et stort liv – og alle er de bange for at “live all you can”. Alle forstår de at livet ikke er en joke, men hvad er det så?

David Szalay, født 1974

De mest åbenlyse fællestræk i billedet er: Deres kamp for penge, magt, prestige. Deres begær efter kvinder og sex. De er ensomme rejsende på vej til og fra forskellige steder i Europa. Flettet ind i disse træk er der en eksistentiel smerte. Alle reflekterer de over ”the texture of existence, the eternal passing of time”. Altså disse træk:

  • Kamp for magt
  • Begær efter kvinder
  • Ensomhed
  • Eksistens-refleksioner

Er det “All that man is”? Det er det i Szalays billede og jeg tror de fleste mænd kan genkende trækkene i sig (os) selv. David Szalay fortæller deres historier i et fuldstændigt usentimentalt sprog, meget direkte, filmisk, ofte med mørk humor i beskrivelsen af deres sexuelle følelser, deres finansielle strategier, deres kamp for at komme til rette med tilværelsen. Det er ikke et specielt flatterende billede, David Szalay tegner, men det er dybt seriøst. Og hold da op hvor realistisk og præcist han blotlægger (os) mænds mærkelige og ulogiske følelsesliv. Det er ni mænd, der virkelig er set og forstået.

Tilsammen skaber fortællingerne et stort forgrenet billede af nutidens europæiske mand. Her kan mænd blive klogere på sig selv og for kvindelige læsere er her en super chance for indsigt i livet på den anden side af kønsforskellen.