Drop hyggen. Vågn op

(Klumme i Dansk Kirketidende, juni 2018)

Den danske hygge er blevet en exportvare. Jeg støder på det utallige steder her i London. Senest i den lokale boghandel, hvor jeg fik øje på en hylde med bøger om new age, feng shui og – dansk hygge.

Jeg slog op i en af bøgerne og så at det væsentligste ’kit’ til dansk hygge er: fyrfadslys, uldsokker, tæpper og en skål med Haribo Mix. Ideen er så at man skal glide ind i en slags stillestående stemning og lade tiden gå mens man spiser slik.

I mine ører lyder som en temmelig barnlig samværsform. Da mine døtre var teenagere, kunne de finde på at lukke sig inde på deres værelse og organisere den slags hygge-samvær med deres slyngveninder. Bagefter var det vanskeligt at få dem i gang med noget fornuftigt.

Hyggen fandtes iøvrigt også i min barndom. Det var jævnligt at vi skulle hygge os. Det bestod i at sidde i lænestole omkring et sofabord med kaffe og flødeskumskager og efter kaffen begyndte de voksne at ryge cigaretter mens de sludrede løs. Nu skal vi rigtig hyggge os, sagde de. Selvom min bror og jeg var rasende på hinanden, skulle vi lade som om, vi var gode venner. Det var forbudt at gøre andre kede af det eller vrede. Hyggen var en spændetrøje, som det gjaldt om at komme ud af.

Her i London føles det pinligt at netop sådan noget er blevet en dansk exportvare, noget som vi er kendt for. Jeg er virkelig stolt over at være dansk. Men den danske hygge er pinlig.

Jeg ville hellere at vi var kendt for Grundtvigs glødende engagement: ”..Ej alt i fred-ler forme. Men vælge livets storme, for gravens stille ro.” Eller Karen Blixens sans for det farlige: ”Når du er i tvivl, vælg da den farligste, den mest uhørte løsning.”

Både Grundtvig og Blixen ved at det som konstituerer et menneske er ånd. Ånd som det der giver mening og perspektiv. Derfor handler det ikke om uldsokker og hygge, men om engagement og lidenskab. Det handler om at gå op mod den åndelige dovenskab, træde ud af komfortzonen, putte noget mening ind i tilværelsen.

Eller som Thomas Kingo sagde: ”Vågn op og slå på dine strenge.” Ja, netop. Slå på dine strenge. Tag dit liv og dine spørgsmål alvorligt, vær ikke bange for at være tydelig. Drop hyggen. Vågn op.