Michael Curry – præst i overhalingsbanen

Det var forbløffende at høre den amerikanske præst Michael Curry prædike ved Meghan og Harrys bryllup 19. maj 2018 i Windsor. Der var noget vildt og respektløst og ægte ved den måde han gjorde det på, som stod i stor kontrast hele det traditionelle (selv) højtidelige royale og kirkelige set-up.

Han kørte 100 km i timen, hvor man normalt kun kører 40. I løbet af 14 minutters prædiken fik han overhalet både dronning Elisabeth, medierne og hele den britisk-royale pomp og pragt.

Michael Curry droppede den polerede professionelle maske, stod frem som et menneske og talte om det, han brænder for. Der var masser af bibelsk og historisk indhold i hans prædiken, små narrativer, bibelcitater, sange og poesi, og den blev afleveret med virkelig lidenskab, energi og glød. Dertil humor og et glimt i øjet. Stort overskud og stolthed over at prædike evangeliet. Ikke et køligt afbalanceret indlæg, men en glødende, larmende, underholdende, fængslende tale, hvor han satte alt ind på at argumentere for sin sag.

Ikke uden grund gav prædiken genlyd i medierne verden over i dagene efter.

Hvem er Michael Curry? Født i 1953 i Chicago, efterkommer af slaver fra Afrika. Han har dybe rødder i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse med omfattende inspiration fra Martin Luther King.

Har været præst og biskop i den amerikanske episkopale kirke gennen mange år og siden 2015 ærkebiskop. I sit kristendomssyn har han fokus på de fattige i samfundet og kirkens forpligtelse overfor indvandrere og flygtninge. Han har et åbent syn på seksualitet og har gennem mange år kæmpet for homoseksuelles adgang til ægteskab (same-sex marriage), som nu er tilladt i hans kirke.

Med sin åbenhed og frisind er han et alternativ til den fundamentalistiske / evangelikale højrefløj i USA. Kritikere kalder hans teologi for Hollywood-kristendom, den er for nem og for billig, alt for meget populariseret snak om kærlighed, ingenting om kamp og vilje og udholdenhed.

Jeg er ikke sikker på at kritikken holder. I talen til Meghan og Harry talte han meget om kærligheden, bl.a. om den erotiske, selvfølgelig. Men ikke mindst også om den kærlighed, der har Jesu død på korset som det ultimative billede. Det er der ikke meget Hollywood over. Det er den kærlighed, der sætter sig selv til side, ofrer sig for den anden, en kærlighed fuld af vilje og kamp.

Michael Curry har skrevet bogen: Crazy Christians, hvori han siger at verden mangler flere mennesker som er villige til modigt at fortælle den gode nyhed om Kristus, mennesker som er ”Crazy enough to follow the radical way of the Gospel. Crazy enough to believe that the love of God is greater than alle the powers of evil and death”.

Der er sikkert en del jeg kunne være uenig med Michael Curry om. Men jeg kan lide ham fordi han er et menneske og en præst, der brænder for sin sag. Han er personlig og sig selv. Og med sin tale ved det kongelige bryllup fik han tro og kristendom sat på dagsordenen langt ud over det kirkelige establishment.